[O2] Co warto lub nie warto zamówić do Toura2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewa lada
    Classic
    • 2010
    • 4

Witam,

Od dość dawna noszę się z zamiarem poprawienia spowalniaczy w mojej dryndzie,
    jakiś czas temu na p.m.s jeden osobnik napisał tako:

"Zobacz, czy Ci zacisk wielotłoczkowy od porsche nie przypasuje. W
    golfach IV, Borach, Leonach itd aplikują takie zaciski ze specjalnie
    dorobionym adapterem i do tego solidne tarcze rzędu 330mm 345mm, klocki
    i oczywiście odpowiednie koło. Wówczas masz już naprawdę hamulec a nie
    spowalniacz."

Szperałem w szukaczce pod tym kątem ale nic nie znalazłem, czy ktoś może kojarzy ten temat?

Pzdr.
    L.
  • rafalk75
    Classic
    • 2009
    • 35

Zastanawiam się nad takim zestawem i nie wiem co warto założyć od razu bo potem np się nie da a z czego można zrezygnować i/lub założyć później
    > Tour 2 combi 102 KM + LPG
    > pakiet optimum - można utargować
    > koło zapasowe - można utargować
    > alarm - można utargować
    dodatki dostępne chyba tylko przy montażu od razu (poprawcie mnie jeśli się mylę):
    - lakier metalik - no tego nie da się zmienić
    - Regulacja pod lędźwie foteli przednich i regulacja wysokości fotela pasażera
    - ESP
    - elektryczne szyby tył
    - Podłokietnik tylnej kanapy z zamykanym schowkiem i przejściem do bagażnika
    - Przeciwmgielne
    dodatki z możliwością montażu w czasie późniejszym
    - Relingi dachowe
    - Podłokietnik juke box (na allegro za 600 zł - nie wiem na ile jest skomplikowany montaż samemu ale różnica w cenie tylko 200 zł)
    - radio swing (na allegro widziałem za 850 zł więc spora różnica)

Pomóżcie w wyborze bo czas złożyć zamówienie, bo straszą że Tour2 tylko do kwietnia 2012 będzie produkowany.

P.S. Widział ktoś może Tour2 kombi w kolorze Rosso Brunello. Jak tak to jakie były odczucia??

[ Dodano: Sob 19 Lis, 11 00:29 ]
    A może zamiast Toura 2 brać O2 FL z tsi?? choć miałem tsi i byłem zadowolony, lecz obecnie nie mam (koleje życiowe) . Liczę się niestety z kasą (czeka temat mieszkania lub domu), używanego nie kupię, oglądałem kilka egzemplarzy i z każdym było coraz gorzej. Niestety przyzwyczajenia do nowego zostają.
    była Fabia, była Octavia O2 FL, Octavia 2 Tour Kombi (i znowu w kolorze RossoBrunello)

Komentarz

• artur135
      Drive
      • 2011
      • 56

z tego co pamiętam to w O 2 tour nie ma opcji podłokietnika z tyłu. natomiast jak słusznie zauważyłeś jumbo box to różnica w cenie 200 złotych . czy warto dokupywac na allegro, demontować cały panel pomięddzy fotelami? ja osobiście dokonałem takiego wyboru jak Ty, plus wycieraczka tylna. radio fabryczne też sobie darowałem, dokupiłem później na rynku wtórnym

Komentarz

• Walt
        L&K
        • 2011
        • 1065
        • Seat

- Regulacja pod lędźwie foteli przednich i regulacja wysokości fotela pasażera
        Odpuść sobie, ja mam kręgosłup wrażliwy, a doskonale znosi fotele w Octavii. 1500km z marszu bez regulacji lędźwi przejechałem bez grymasu na twarzy.
        SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• geralcik
          Drive
          • 2011
          • 61

Re: Co warto lub nie warto zamówić do Toura2

Zamieszczone przez rafalk75

P.S. Widział ktoś może Tour2 kombi w kolorze Rosso Brunello. Jak tak to jakie były odczucia??
          ja widziałem dwie sztuki w tym kolorze ale liftback i muszę przyznać, że wygląda jak dla mnie na tyle fajnie, że nawet przez chwilę żałowałem mojego wyboru i zastanawiałem się czy nie zmienić zamówienia na czerwoną :szeroki_usmiech ale kombi mi się jeszcze nie zdarzyło oglądać, chociaż takie czerwone kombi z czarnymi szybkami i fajną felgą powinno wyglądać obłędnie :twisted:
          Turas 2 mit gas naturlich

Komentarz

• rafalk75
            Classic
            • 2009
            • 35

Zamieszczone przez artur135
            .. ja osobiście dokonałem takiego wyboru jak Ty, plus wycieraczka tylna. radio fabryczne też sobie darowałem, dokupiłem później na rynku wtórnym
            Cos mi się wydaje że w kombi wycieraczka aero jest w wyposażeniu, chyba że jest jakiś błąd w zestawieniu opcji do kombii. Co do radia to widziałem że w tej cenie to można spokojnie bolero kupić. Zastanawiam się jednak na Columbusem skoro jest możliwość odtwarzania dvd, to z chęcią posłucham sobie (nie muszę oglądać) dźwięku w coś więcej niż stereo. Jak możecie napiszcie czy warto skusić się na Columbusa i jakby co gdzie najlepiej kupić i gdzie montować (aso, czy samemu da się to zrobić?)
            była Fabia, była Octavia O2 FL, Octavia 2 Tour Kombi (i znowu w kolorze RossoBrunello)

Komentarz

• Borsuk2
              L&K
              • 2010
              • 1203

Zamieszczone przez artur135
              natomiast jak słusznie zauważyłeś jumbo box to różnica w cenie 200 złotych . czy warto dokupywać na allegro, demontować cały panel pomiędzy fotelami?
              zdecydowanie nie warto. Im więcej wyposażenia fabrycznego (a nie montowanego w ASO lub samemu) tym lepiej.
              Fajna stronka

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Ostatnio dwóch moich kumpli zamówiło sobie O Tour II 1.6 z gazem i obaj je dość mocno doposażyli. To co się pokrywa u obu z nich z listy dodatków to:
                - pakiet optimum
                - dzielone oparcie tylniej kanapy
                - podłokietnik Jumbo box
                - oryginalne radio (z tym że jeden wziął Swinga a drugi to małe radio 1 din).
                - lakier metalic
                - listwy zabezpieczajace na drzwi.

Dodatkowo do wymianionego powyzej jeden z tych kupmli dołożył sobie:
                - podgrzewane fotele
                - regulację wyparcia lędzwi w przednich fotelach
                - nakładaki zabezpieczajace na progi drzwi z napisem "octavia"
                Czarny Elegance

Komentarz

• rafalk75
                  Classic
                  • 2009
                  • 35

Łamię się właśnie nad podgrzewanymi fotelami, niestety nie mam garażu a zimy w Polsce bywają różne, więc chyba zamiast radia które kupię osobno dołożę podgrzewanie foteli. To przyjemny gadżet. Choć pewnie w momencie jak odbiorę samochód (podobno marzec) to nie będzie to priorytet. Co do oparć widzę że zdania są podzielone. W poprzedniej O2 FL miałem i podróż w fotelu skody to super sprawa. Długa podróż jakoś nigdy nie dawała mi w kość (ogonową )

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

rafalk75, wiesz ja nie wyobrażam sobie w tej chwili fotela samochodowego bez wyparcia pod lędzwie. Byc może dlatego, że ta cześć kregosłupa jest u mnie wrażliwa i to wyparcie naprawdę mi pomaga w dłużyszch trasach.
                    Co do podgrzewanych foteli - no może i fajna sprawa, ale czy ja wiem. Na pewno wolalbym mieć w O Tour II orygianle radio, które ładnie zgra sie z deską i bedzie wyglądało w niej jak calość, dodatkowo będzie dość ładnie brzmiało, niż podgrzewanie foteli. Ale rozumiem, że to dość indywidualna sprawa.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• rafalk75
                      Classic
                      • 2009
                      • 35

Co do radia to wyląduje tam Swing albo Bolero (Columbus raczej może później), czyli dokładnie to samo co proponuje ASO. Tylko cena ASO jest mocno zawyżona, bo na Allegro Swinga zamiast 1600 zapłacisz 850, więc te 750 zł to chyba nie jest koszt montażu. Na allegro osoba sprzedająca określiła cenę montażu na chyba 150 zł, więc 600 zł do przodu co daje prawie koszt podgrzewanych foteli czy relingów.

Dla zainteresowanych link radio Swing:

oraz radio Bolero

[ Dodano: Sob 19 Lis, 11 19:25 ]
                      PS Do Toura nie ma w ofercie zwykłej radia Bolero ;]

Komentarz

• blackrs
                        RS
                        • 2008
                        • 4829
                        • Superb II combi (3T5)
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

patrz jeszcze na stream mp3 praktycznie to samo co swing. bolero misiek ma po 1300 chyba.
                        jak auto stoi na podwórku to bierz podgrzewane stołki i podgrzewane spryskiwacze szyby chyba ze potem sobie dołożysz sam. jumbo box to konieczność. szyby elektryczne z tyłu to już jak uważasz zależy czy ci potrzebne.

[ Dodano: Sob 19 Lis, 11 19:42 ]
                        nie płac tylko za wstawianie radia kup sobie przed odbiorem i dogadaj sie z dilerem żeby ci za darmo wstawił przy odbiorze auta. zreszta sam tez to zrobisz to nie jest skomplikowane. ps nie wiem gdzie patrzyłeś na ceny i gdzie będziesz zamawiał ale warto odezwać sie do forumowych dilerów jaczak i danielcio maja niezłe oferty. popytaj być może mają jakies od reki i nie trzeba będzie czekać
                        BYŁA o1 rs
                        BYŁA o2 1.6
                        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• rafalk75
                          Classic
                          • 2009
                          • 35

Oferta będę realizował przez danielcia (tylko muszę sporządzić listę kontrolną co zamówić). Wcześniej też specjalnie jechałem do Krakowa po odbiór (niestety nie byłem przygotowany na to że nie można było płacić kartą, nigdy nie skrobałem takiej kwoty z bankomatu, na szczęście przygotowałem sobie przynajmniej limity operacji, dzięki przychylności danielcia poszukiwanie bankomatów stało się prostsze - pozdrowienia i podziękowania za pomoc). Niestety kombi dopiero na marzec, zaś liftbacka może mieć nawet na grudzień. Dziwna sprawa. Co do radia to może faktycznie ugadam się z dilerem że przyjadę z własnym radiem z montażem u nich.

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

rafalk75,

nie przejmuj się radiem, bo to są raptem 4 śrubki do przykręcenia i cała operacja nie powinna zająć dłużej niż 3 minuty.
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• pandzik
                              RS
                              • 2011
                              • 2254
                              • Seat

Ja bym obecnie wziął ESP i kurtyny.

Komentarz

• krzysn
                                Rider
                                • 2007
                                • 515

rafalk75, bierz grzane fotele, octa to moje pierwsze auto z tym bajerem. Moja żona również baaardzo chwali, przyjemna sprawa.

Co do regulacji części lędźwiowej foteli to moim zdaniem (w odróżnieniu od Big-a) niepotrzebny wydatek. Ja to miałem z automatu (wersja elegance), ale praktycznie nie czuję tej regulacji.

Komentarz

• Rosomak
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1365
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez pandzik
                                  Ja bym obecnie wziął ESP
                                  Nie warto przy mocy tego silnika... w/g mnie zbędne...
                                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez mkania777
                                    Kolego, moc silnika nie ma tu nic do rzeczy. W poślizg mozna wpaśc zarówno O Tour II 1.4 16V jak i O II RS i tu i tu ESP moze uratowac zycie wiec co ma do zasadności jego montowania w aucie moc silnika, tego nie rozumiem ???
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• ORA_DEV
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 69

Dokładnie, ESP świetna rzecz, miałem w Volvo i sprawdzało się super, dopóki się nie zepsuło :lol: Teraz żałuję że nie mam w Skodzie, ale cóż, w przypadku auta używanego nie ma się na to praktycznie wpływu...

Komentarz

• krzysn
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 515

Zamieszczone przez pandzik
                                        Ja bym obecnie wziął ESP
                                        Moim zdaniem rozważnemu kierowcy ESP potrzebne jest głównie w zimie. A wtedy moc silnika traci na znaczeniu.

Komentarz

• rafalk75
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 35

ESP raczej wezmę. Co do kurtyn to nie jestem pewien, wiadomo że bezpieczeństwo najważniejsze ale muszę gdzieś znaleźć umiar .... przemyślę jednak. Dziękuję za podpowiedzi. Do przemyślenia pozostają mi grzane fotele i kurtyny. Radio jednak kupię albo na forum albo na allegro. Dzięki temu będzie kasa na grzane fotele :twisted:

Komentarz

• krzysn
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 515

No tak, ale zgodnie z informacjami podanymi na forum radio montowane fabrycznie ma dwie anteny. Obyś nie narzekał na jakość odbioru ...

Komentarz

• innova
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 554

ja jak kupowałem ostatnio Tour 2 (w sumie wyszedł Tour A6) to postawiłem na Alcantrę, podsufitkę w kolorze czarnym (jest taki grafit w sumie), tiptronica, silnik taki z sensowną mocą oraz napęd na 4-ry koła, ESP, 8 poduszek, MMI, bixenony, 12 głośników, kolorowy MAXI DOT i inne bajery w sumie dołożyli w pakiecie bez dodatkowych opłat... zatem lepiej mieć otwartą głowę i oczy aniżeli ograniczone horyzonty
                                              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                              Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
                                              _______________________________________

Komentarz

• ryjeks
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 488
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Możesz rozwinąć swoją myśl?

Komentarz

• pandzik
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2254
                                                  • Seat

Zamieszczone przez rafalk75
                                                  wiadomo że bezpieczeństwo najważniejsze ale muszę gdzieś znaleźć umiar ....
                                                  Zrezygnuj z metalika, podłokietnika czy innych pierdół. Ja obecnie bardzo żałuję że nie doposażyłem auta w kurtyny i ESP... Jakos wzrósł mi poziom świadomości...

[ Dodano: Nie 20 Lis, 11 00:24 ]
                                                  Kolego, moc silnika nie ma tu nic do rzeczy. W poślizg mozna wpaśc zarówno O Tour II 1.4 16V jak i O II RS i tu i tu ESP moze uratowac zycie wiec co ma do zasadności jego montowania w aucie moc silnika, tego nie rozumiem ???
                                                  No właśnie. "Zakręt jest zakręt"... Co za różnica czy jedziesz setką autem z silnikiem o mocy 80KM czy 180KM?

Komentarz

Pracuję...